28 Αυγ 2007

Κοκκίνα - νεότερα δεδομένα

Μια νέα επίσκεψη στην υπόγεια κατασκευή στην περιοχή της Κοκκίνας Αερινού, που είχαμε ανακαλύψει πριν λίγο καιρό (http://spilia.blogspot.com/2007/05/blog-post.html), μας επιφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις.
Σκοπός μας ήταν η χαρτογράφηση και φωτογράφηση της υπόγειας διαδρομής και των πηγαδιών, με απώτερο στόχο την τοποθέτηση της διαδρομής πάνω σε χάρτη της περιοχής. Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία αυτή θα μπορέσει να καταδείξει αφενός την πορεία της σήραγγας και αφετέρου πιθανές εισόδους (πηγάδια) σε τμήματα που τώρα φαίνονται κλεισμένα λόγω φερτών υλών και κατολισθήσεων.
Όντως ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση και έγινε μια ικανοποιητική λεπτομερής φωτογράφηση του χώρου. Οι εργασίες δεν ήταν εύκολες καθώς η κυρίως σήραγγα ήταν γεμάτη με νερό που έφτανε το ένα μέτρο περίπου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ότι εργαζόμασταν για αρκετή ώρα μέσα σε ένα θολό, λασπωμένο και γεμάτο αφρούς στάσιμο νερό.

Η έκπληξη μας περίμενε σε μια διασταύρωση της κυρίως σήραγγας με άλλη μικρότερη σε μήκος. Εκεί, στην οροφή της μικρής αυτής σήραγγας, μια οπή οδηγούσε σε νέα σήραγγα παράλληλη με την πρώτη, αλλά σε ψηλότερο επίπεδο από εκείνη.
Μέσα σε αυτή τη νέα σήραγγα δεν υπήρχε νερό αλλά ήταν εμφανές ότι κατά περιόδους θα γεμίζει και αυτή. Σε δύο σημεία υπάρχουν τοίχοι ξερολιθιάς που υποβαστάζουν την οροφή και τα τοιχώματα. Το ένα άκρο αυτής της σήραγγας κλείνει από φερτά υλικά και το άλλο από χτιστό με πέτρες πηγάδι νερού.
Για το εύρημα ενημερώθηκε η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων. Οι πιθανές ερμηνείες της κατασκευής είναι ότι πρόκειται είτε για υπόγειο αρχαίο υδραγωγείο είτε για κάποιο παλιό μεταλλείο - ορυχείο. Πιθανότερη εκδοχή φαίνεται προς το παρόν η πρώτη (υδραγωγείο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: