19 Οκτ 2008

11η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


Όταν ένα σημαντικό γεγονός φτάνει στο τέλος του δημιουργούνται πάντα ανάμεικτα συναισθήματα. Τα αισθήματα ευθύνης και η συνεπακόλουθη αγωνία από την ανάληψη μιας μεγάλης ευθύνης αρχίζουν σιγά σιγά και υποχωρούν δίνοντας τη θέση τους σε μια άλλου είδους αγωνια: την αγωνία αν όλα πήγαν τελικά καλά. Οι επισκέπτες σιγά σιγά αποχωρούν, οι ευχές για την επόμενη συνάντηση τελειώνουν, τα φώτα σβήνουν, η αίθουσα του συνεδρίου ησυχάζει και τα πανώ και οι αφίσες κατεβαίνουν. Άλλη μια Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση έχει μόλις τελειώσει ...

Σκεφτόμαστε την αγωνία που είχαμε από πέρσυ τέτοιο καιρό μέχρι σήμερα προκειμένου να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στην οργάνωσή της. Αναλογιζόμαστε τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς και αρμόδιους για να αποφασίσουμε το χώρο, το χρόνο και τον τρόπο οργάνωσης. Αναπολούμε τις διαδοχικές συγκεντρώσεις μας στο παλιό γραφείο του Συλλόγου για να οργανωθεί κάθε λεπτομέρεια. Ανασύρουμε από τη μνήμη ατελείωτες συζητήσεις, διαφωνίες, ιδέες, προτάσεις πάντα με σκοπό την επιτυχία του εγχειρήματος. Θυμόμαστε τον κόπο και το τρέξιμο των τελευταίων κυρίως ημερών...

Η ώρα της Συνάντησης έφτασε και ήρθαν άτομα από όλη την Ελλάδα. Από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη και από τη δυτική Ελλάδα μέχρι τη Σάμο στα ανατολικά, όλοι μαζευτήκαμε στον Αλμυρό της Μαγνησίας για τρεις μέρες, τρεις αξέχαστες μέρες. Ο δήμος Αλμυρού με επικεφαλής το δήμαρχο μας υποδέχτηκαν και μας φλοξένησαν με περίσσεια φροντίδα. Την πρώτη μέρα, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν εκδρομές σε σπήλαια και άλλα αξιοθέτα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους παρευρέθησαν να θαυμάσουν πραγματικά μνημεία της φύσης γύρω από την πόλη του Αλμυρού. Η γιγάντια Τιτανοσπηλιά, η πανέμορφη Μεταξόλακκα, οι καταπληκτικές λίμνες Ζερέλια, το μοναδικό δάσος Κουρί είχαν την τιμητική τους. Το απόγευμα της Παρακευής άρχισαν οι εγγραφές των συνέδρων. Εντύπωση μας έκανε ότι πέρα από τους γνωστούς ... ύποπτους σπηλαιολόγους, μεγάλη ήταν η συμμετοχή και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ήρθαν γεμάτοι ενδιαφέρον να ακούσουν και να μάθουν για τα σπήλαια της περιοχής τους και γενικότερα. Με αυτά και με αυτά οι εγγραφές έφτασαν τελικά τα 236 άτομα. Συμμετείχαν 17 Σύλλογοι και η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΟΕ). Εκπροσωπήθηκαν ο Δήμος Αλμυρού (Δήμαρχος), ο Δήμος Σούρπης (Δήμαρχος) και η Κοινότητα Λιβαδερού Κοζάνης (Πρόεδρος).
Το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάστηκαν σε ειδικά αφιερώματα τα σπήλαια της Όθρυος, του βουνού δυτικά από τον Αλμυρό, καθώς και γενικότερα τα σπήλαια της Μαγνησίας. Η μέρα έκλεισε με ένα μικρό πάρτυ σε μπαράκι της πόλης.
Το Σάββατο αφιερώθηκε αποκλειστικά σε ανακοινώσεις και ομιλίες, ενώ έγιναν και συνεδρίες των επιτροπών της Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος. Ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα θέματα, μάθαμε για νέα σπήλαια, νέες αποστολές και γενικότερα ενημερωθήκαμε για κάθετι που συνέβη τη χρονιά που μας πέρασε. Το βράδυ το δείπνο που παρέθεσε ο Δήμαρχος Αλμυρού για τους Συνέδρους εξελίχθηκε σε ένα τρικούβερτο γλέντι με άφθονο κρασί και πολύ χορό. Ένα αυθεντικό σπηλαιολογικό γλέντι...
Η Κυριακή ήταν η ημέρα των συζητήσεων και των συμπερασμάτων. Η ημέρα της καθιερωμένης πλέον σε όλες τις Πανελλήνιες Συναντήσεις "Στρογγυλή Τράπεζα". Θίχτηκαν σημαντικά ζητήματα και προβλήματα και αναζητήθηκαν λύσεις μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις. Και φυσικά η Συνάντηση έκλεισε με την αναζήτηση του χώρου για την επόμενη, τη 12η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση. Και ο χώρος επιλέχτηκε και δεν είναι άλλος από τη Σάμο και το τοπικό έκεί σπηλαιολογικό σύλλογο με την επωνυμία "Ευπαλίνος". Να ευχηθούμε στα παιδιά εκεί καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

Εμείς, ως διοργανωτές μείναμε ευχαριστημένοι και από όσα τελικά έγιναν και από όσα εισπράξαμε από τα σχόλια και τα μηνύματα των συμμετεχόντων. Θα θέλαμε βέβαια και τα σχόλια όλων όσων συμμετείχαν και εδώ, "ζωντανά" και ΄'αμεσα". Τελικός κριτής βέβαια δεν είναι άλλος από τον ίδιο το χρόνο που θα δείξει αν μπορεί η 11η Π.Σ.Σ. να μείνει στη μνήμη των συνέδρων ως κάτι ξεχωριστό.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν κλείναμε αυτή την ανασκόπηση χωρίς να ευχαρστήσουμε συγκεκριμένους ανθρώπους και φορείς που συνέβαλαν στη διοργάνωση.

Πρώτα από όλους το Δήμο Αλμυρού και το Δήμαρχο, κ. Β. Χατζηκυριάκο, που με την οικονομική τους στήριξη αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή που παραχώρησαν, σφράγισαν τη διοργάνωση.

Θερμά πρέπει να ευχαριστήσουμε και τον κ. Κ. Ζούπη, ειδικό συνεργάτη του Δήμου Αλμυρού, σπηλαιολόγο και πρώην πρόεδρο της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, για την πολύτιμη βοήθειά του και τη μεσολάβησή του προκειμένου να μη λείψει τίποτα από όσα χρειάστηκαν.

Είναι δεδομένες οι ευχαριστίες προς την Οργανωτική Επιτροπή και όλα τα μέλη της Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσαλίας "Ο ΧΕΙΡΩΝ" που βοήθησαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Συνάντησης σε διάφορα πόστα και με διάφορες αρμοδιότητες. Όλοι εκτέλεσαν στο ακέραιο, αθόρυβα και ακούραστα όσα είχαν αναλάβει.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας προσέφερε ευγενικά τα δέντρα που δώθηκαν στους Συλλόγους για δενδροφύτευση. Την ευχαριστούμε Ιδιαιτέρως.

Να ευχαριστήσουμε και όλους όσους συμμετείχαν με παρουσιάσεις, posters, περίπτερα και ό,τι άλλο και να ευχηθούμε να ανταμώσουμε πάλι με το καλό του χρόνου στη Σάμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: