10 Οκτ 2007

Η εκδρομή.

Όπως είχε προγραμματιστεί πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαβ/κο 6-7 Οκτωβρίου η διήμερη εκδρομή στα σπήλαια Αλιστράτης και Αγγίτη. Η συμμετοχή υπήρξε μεγάλη και ενθουσιώδης.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας που μέχρι σήμερα γνώριζαν ελάχιστα για τα σπήλαια.
Αρχικός προορισμός το σπήλαιο της Αλιστράτης. Ο μαγευτικός διάκοσμος με τα πολύπλοκα σχέδια σταλαγμιτών, σταλακτιτών και σπηλαιοθεμάτων εντυπωσίασε ολόκληρη την ομάδα.
Η επίσκεψη στο φαράγγι του Αγγίτη λίγο πιο πέρα, ολοκλήρωσε την περιήγησή μας στην περιοχή.


Το βράδυ η διανυκτέρευση πραγματοποιήθηκε σε μια καταπληκτική τοποθεσία μέσα στο δάσος του Παγγαίου. Το Δασικό Χωριό Παγγαίου, με τα ξύλινα σπίτια και την υπέροχη θέα μας έμεινε ως μια από τις καλύτερες αναμνήσεις.





Στην υποβλητική ατμόσφαιρα του ξύλου και της νύκτας η παρουσίαση του θέματος "Τα σπήλαια της Ελλάδος" με τη βοήθεια φωτογραφιών και εποπτικού υλικού στο σαλόνι του ξενώνα, τράβηξε την προσοχή όλων των παρευρισκομένων. Πληροφορίες δόθηκαν, απορίες λύθηκαν και συζητήσεις αναπτύχθηκαν γύρω από τα θέματα της σπηλαιογένεσης, των σπηλαιοθεμάτων, τη σπηλαιολογία, τους σπηλαιολόγους. Ο πρωταρχικός μας στόχος για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των σπηλαίων σε ανειδίκευτο κοινό με πρακτικό αλλά και θεωρητικό τρόπο φάνηκε πως είχε πετύχει προς μεγάλη ικανοποίηση όλων μας.


Η επόμενη μέρα μας βρήκε όλους έτοιμους για μια σύντομη επίσκεψη στο παλιό λατομείο χρυσού δίπλα στο Δασικό χωριό. Ο βασικός προορισμός όμως ήταν το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη. Εκεί που το ποτάμι σμίλεψε στα σπλάχνα της γης ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια που μπορεί κανείς να επισκεφτεί.


Και φυσικά η εκδρομή έκλεισε με ένα ... μικρό γλέντι στην πόλη της Δράμας.


Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Οι συμμετέχοντες κέρδισαν νέες πρωτόγνωρες σπηλαιολογικές εμπειρίες. Ο "Χείρωνας" απέκτησε νέους φίλους. Η σπηλαιολογία έκανε ένα ακόμα μικρό βήμα προς τον απλό κόσμο, που γνώρισε έτσι μέρος από τα μυστικά του υπέροχου κόσμου των σπηλαίων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο!! Φαίνεται ότι περάσατε καλά.